FANDOM


Vladan Živković

Владан Живковић (лат. Vladan Živković; Београд, 15. децембар 1941.) је српски филмски, позоришни, телевизијски и гласовни глумац.

Завршио је Академију за позориште, филм, радио и телевизију у Београду 1966. Члан Српског народног позоришта у Новом Саду био је од 16.08.1967. до 31.01.1971, када је отишао у Београд.

Један је од оних глумаца чије лице препознају сви, од загрижених филмофила, па све до оних које уметност уопште не занима. Изузетно цењен међу колегама, садашњи је председник Удружења филмских глумаца Србије; већ дуже време ангажован је и у организацији Филмских сусрета у Нишу.

Учио је глумачки занат у класи са Гојком Шантићем, Миром Пеић и Танасијем Узуновићем, а током студија на Академији дружио се, између осталих, и са Драганом Николићем (такође студирао у то време, класу испред Живковића) и Миленом Дравић (тада већ познатом глумицом). Заједно са Гагом играо је на сцени аматерског „Крсманца“ и после једне представе пришао им је легендарни Жика Павловић, један од најзначајнијих филмских стваралаца са наших простора. Иако су још увек били на студијама, својим талентом привукли су пажњу познатог редитеља који је пожелео да их види у свом новом пројекту.

У филмској каријери дугој четири деценије Живковић је овековечен на целулоидној траци у више од 70 играних филмова, када се томе додају и бројне улоге у домаћим ТВ серијама и драмама, та бројка стиже до 130 улога.

Учествовао је и у српској синхронизацији представе „Дизни на леду“.

Синхронизацијски студији

Гласовне улоге

Дизни

Година синх. Филм/серија Лик(ови)
2012 Атлантида: Изгубљено царство (ТВ синх.) Краљ Атлантиде
2012 Краљ лавова Муфаса
2014 Авиони 2: Храбри ватрогасци Риста Бус
2017 Коко Чварчић
2019 Аладин (играни филм) Имам
2019 Краљ лавова (играни филм) Муфаса

Марвел

Година синх. Филм/серија Лик(ови)
2018 Спајдермен: Нови свет Стен

Не-Дизни

Година синх. Филм/серија Лик(ови)
2003 Легенда о Каламити Џејн Џо
2003 Магична кућица Деда Сатко
2009 Бен Тен (Хепи) Деда Макс
2009-2012 Галактички фудбал (С1-2) Доктор Клемп

Везе

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.